1 2 3 4 5 6 7

Regie forfetată

Acest mod de lucru este o imbinare intre componentele contractului in regim forfetar si cele ale contractarii prin cost fix a unui programator.

Elaborarea ofertei

in regie forfetata
Un caiet de sarcini cu prevederi, care nu sunt exhaustive, sta la baza elaborarii unui cadru cat mai detaliat al proiectului care va fi dezvoltat, cu stabilirea cat mai amanuntita a obiectivelor si limitelor acestuia. Va vom pune la dispozitie o evaluare detaliata a sarcinilor si a tarifului acestora bazata pe:
Sarcina Tinta: reprezinta obiectivul de sarcina fixata, in functie de gradul de intelegere al proiectului. Constituie baza unui raport de urmarire al proiectului cu ajutorul programului intern WebStep.
Sarcina Maxima: reprezinta costul maxim asociat proiectului si care nu va fi depasit. In eventualitatea unei depasiri prealabile, aceasta nu se va factura suplimentar (clauza prezenta in contract).

Putem elabora un proiect in regie forfetata intr-un interval de timp mai scurt decat in cazul unui proiect in regim forfetar.

Urmarirea proiectului

de catre client
Urmarirea proiectului se realizeaza intr-un mod clasic si eficient printr-un:
Raport de activitate cotidian.
Raport de activitate saptamanal si evolutie previzionala (Step).
Orice indicatie referitoare la functionalitati si evolutii diverse din timpul proiectului este integrata in mod automat si permanent in raportul initial.

Cererile de dezvoltare evolutive si modificarile solicitate din afara contractului sunt evaluate si integrate ca cereri suplimentare in raportul saptamanal. Acestea nu vor afecta sarcina maxima definita la inceputul proiectului.

Capacitatea de evolutie a specificatiilor precum si reactivitatea sunt asadar prezervate de-a lungul desfasurarii intregului proiect.
Gestionare de proiect
Agile cu BelerStep
BelerStep este programul nostru intern de urmarire a proiectelor, dezvoltat si imbogatit continuu de mai bine de 10 ani. BelerStep este o implementare simplificata a programului Scrum, si permite urmarirea zilnica a progresului proiectului si prognoza incarcarii pe fiecare sarcina.


BelerStep se bazeaza pe cele patru principii ale metodei Agile:
Privilegierea factorului uman si a relatiilor interumane fata de procesele si instrumentele de lucru.
Privilegierea colaborarii directe cu clientul fata de aspectele contractuale.
Se focaliser sur la collaboration avec le client plutôt que sur les aspects contractuels.
Adaptarea rapida la schimbari fata de urmarirea rigida a planificarii proiectului.

Inspirat de Scrum, programul nostru BelerStep urmareste accelerarea dezvoltării proiectelor prin stabilirea unei mai bune corespondente între aplicatia dezvoltata si nevoile reale ale clientului.

Cateva dintre principiile Scrum:
Cicluri de dezvoltare de la 2 la 6 saptamani (Sprints), concluzionate printr-o livrare operaţionala.
Gestionarea proactiva a prioritatilor, realizata printr-o colaborare stransa cu clientul.
Sedinte de lucru cotidiene succinte ale echipei de dezvoltare, in vederea urmaririi evolutiei din cadrul proiectului, a dificultatilor intampinate spre solutionare colectiva.
Rapida luare în considerare a cererilor de modificare şi o integrare permanentă a dezvoltărilor.

Regia forfetată reprezinta un cadru contractual bine adaptat la metoda Agile, acest mod de lucru privilegiaza reactivitatea, obligand în aceasi timp la o raportare cotidiana precisa.

De ce optam

pentru regia forfetata?
In cadrul unui proiect in regie forfetată, clientul si echipa Beler Soft vor lucra impreuna pentru atingerea obiectivelor principale, urmarind realizarea si optimizarea cerintelor, pastrand incadrarea in bugetului stabilit. Eficacitatea este un factor esential in cadrul analizei realiste ale diverselor specificatii, a organizarii interne a echipei de dezvoltare.Regia forfetata este un mod de lucru opus regimului forfetar traditional in care echipa de programatori are tendinţa să se focalizeze pe obiectivul tehnic al contractului prevazut initial. Aceasta orientare conduce la dificultatea efectuarii schimbarilor specificatiilor sau a mediului de dezvoltare (metoda de analiza, instrumente de lucru, …) cu impact direct asupra evaluarilor initiale. Aceasta poate conduce la redactari prealabile de acte aditionale la contractul inital.Scrum usureaza administrarea proiectului permitand vizualizari in cicluri scurte ale:
progresiei produsului dezvoltat în raport cu cerintele;
evolutiei costului raportat la buget.

Cateva precizari

Acest mod de lucru afecteaza calitatea documentatiei?
Prezinta o influenta pozitiva. Scrum conduce la elaborarea unei documentatii functionale periodice, asa numitele backlogs ale proiectului. De altfel, contractul nostru în regie forfetata include timpii de redactare. Elaborarea unei documentatii de mentenanta, la sfarsitul diverselor cicluri ale proiectului este indispensabila pentru trimiterea aplicatiei catre client.

Regia forfetata si Agile se adapteaza la crearea de aplicatii insuficient definite initial si care nu au specificatii functionale scrise?
Trebuie evitat. Ne confruntăm, uneori, cu astfel de solicitari : clientul are o viziune destul de vaga a produsului pe care doreste sa il creeze, bazata mai ales pe concepte generale inspirate din aplicatii deja existente. Un alt caz destul de frecvent întalnit in ultima vreme este cererea de «a copia» un site de comert online celebru. Aceasta metoda necesita implicare si competente functionale din partea clientului. In paralel, Beler Soft propune o analiza functionala prealabila, realizata in regim forfetar.

Dezvoltarea aplicatiilor 3-Tier este compatibila cu Scrum?
Beler Soft are o bună experienta în dezvoltarea aplicatiilor 3-Tier în .Net, PHP / ZEND Framework si in Objective C, durata medie de lucru pe acest tip de proiect fiind cuprinsa intre cateva luni si cativa ani.

Anumite proiecte includeau crearea unor biblioteci mari de clase IHM şi a unor manipulari de date. Ni se cere uneori un mod de abordare a modelului 3-Tier care implica o arhitectură greoaie şi conceperea de biblioteci sau chiar de SDK specifice, inainte de a obtine un rezultat vizibil pentru utilizatori. In opinia noastră, această abordare este incompatibila cu o dezvoltare Agile.

Beler Soft incurajeaza o abordare strategica a dezvoltarii aplicatiei, cu obtinerea de rezultate bune pe termen lung. Propunem abordarea fazei de codare plecand de la conceptia unei arhitecturi simplificate, mai exact «incomplete», adoptarea de librarii de functii prestabilite pe care sa le imbogatim atunci cand sunt furnizate impreuna cu codul sursa. Marea majoritate a kiturilor SDK actuale, si in special cele .NET, includ o dezvoltare 3-Tier. In cele mai multe cazuri, ergonomia in utilizare va diferenţia un site sau o aplicatie de cele ale concurenţei prin utilizarea si selectionarea diverselor componente existente.

In cadrul proiectelor noastre, intentionam sa ne concentram pe un concept si o viziune orientate direct catre Utilizatorul aplicatiei, decat in crearea unui pseudo SDK sau a unei alte biblioteci de componente.

In concluzie, va propunem un demers care şi-a dovedit eficacitatea: incepeţi printr-un proiect mic in regie forfetata si va delegam pentru cateva zile la sediul vostru un sef de proiect Beler Soft. Veti obtine propunerile noastre asupra nevoilor voastre, veti remarca atitudinea pozitiva si gradul inalt de adaptabilitate si profesionalism ale delegatilor nostri. Va incurajam, de asemenea, sa consultati parerile clientilor nostri, acesta va vor conforta in luarea de decizii ce implica proiectele voastre de dezvoltare de aplicatii software.